Història de l’Eixample:
Durant la primera meitat del segle XIX en plena expansió de la Revolució industrial , les ciutats que fins llavors continuaven tenint un urbanisme Medieval , moltes d'elles envoltades de muralles , es veuen col·lapsades per la instal·lació de les nounades indústries i l'expansió demogràfica.
La ciutat de Barcelona , igual que moltes altres ciutats europees, no és aliena a aquesta situació , però si és el cas , les pròpies muralles, la situació política i el fet que tots els terrenys exteriors a la muralla es consideressin zona militar , impedeixen que es puguin instal·lar en els seus voltants les noves indústries a causa de la prohibició de construir en aquest gran espai pla, tenint un ús exclusivament agrícola per part dels pagesos de Barcelona i les poblacions properes.
Àrea i Perímetre de l’eixample:
Àrea és de 640.000 metres quadrats.
Perímetre és de 3.250 metres.
La Rajoleta:
Jaume Pujol i Bausis va ser clarament l'impulsor del negoci de la Rajoleta i, molt especialment, l'innovador que va reconduir l'activitat cap a la ceràmica que tenia una forta demanda amb els canvis de moda cap al modernisme català. La introducció del vapor en 1886, la recuperació de la tècnica del daurat, la constant tasca d'experimentació amb nous materials va fer que els màxims exponents de l'arquitectura de finals de segle confiessin les seves comandes a la fàbrica. Va obrir a mitjans del segle XIX, i va deixar de funcionar en 1984. Els arquitectes més importants en utilitzar aquesta fabrica: Antoní Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Salvador Valeri, Antoni Maria Gallissà, Bonaventura Bassegoda, Josep Font i Gumà, Enric Sagnier, Rafael Masó, Manuel Joaquim Raspall, Josep Azemar i Pont, Lluís Muncunill.
Modernisme Arquitectònic:
Es situa durant el segle XVI. Les característiques principals son:
· Inspiració en la naturalesa i l’ús profús d’elements d’origen natural.
· L’ús de la línia corbada i la asimetria.
· També una tendència a l’estilització dels motius.
· Una forta tendència a l’ús d’imatges femenines.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada